Playing With Protons 2019

Η τελευταία εβδομάδα του καλοκαιριού, 26-30 Αυγούστου, είχε άρωμα Ελβετίας και χρώματα CERN.

Ήμουν από τους 10  εκπαιδευτικούς που επιλέχτηκαν να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Playing with Protons το οποίο επιμελούνται και οργανώνουν η Τίνα Νάντσου, ο Άγγελος Αλεξόπουλος, ο Στέφανος Χερουβής μέσω των  CMS Experiment,  Atlas Experiment, Perimeter Institute στο CERN. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας και το οποίο υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Open Schools for Open Societies (OSOS).

 

 

 

 

 

 

 

Στόχος του είναι να φέρει σε επαφή εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με ειδικούς της διδασκαλίας της επιστήμης και ερευνητές του CERN για να βοηθηθούν στην ανάπτυξη δημιουργικών διδακτικών προσεγγίσεων, ώστε να εμπλέξουν τους μαθητές τους αποτελεσματικά στη Φυσική, την ανακάλυψη και την καινοτομία.

Το πρόγραμμα πυκνό και απαιτητικό, αλλά με εξαιρετικές προσωπικότητες του χώρου να μας αναλύουν τα πειράματα του CERN και να μας εισάγουν στην επιστήμη που εφαρμόζεται στο μεγαλύτερο μικροσκόπιο και τηλεσκόπιο του κόσμου, εκεί που ο μικρόκοσμος και ο μεγάκοσμος, η φυσική και η αστροφυσική συνυπάρχουν. Παράλληλα, τα εργαστήρια με ενεργή συμμετοχή των επιμορφούμενων, μας έδωσαν την ευκαιρία να εμπνευστούμε για τις δικές μας διδακτικές παρεμβάσεις, να συνεργαστούμε, να γνωριστούμε και να συμφωνήσουμε ότι η επιμόρφωσή μας στο CERN είναι η απαρχή μιας εποικοδομητικής συνεργασίας που θα συνεχιστεί όλο το χρόνο!!!

Μια από τις πιο ξεχωριστές παρουσιάσεις ήταν αυτή του Θεωρητικού Φυσικού J. R. Ellis “Playing with Universe”,  η οποία  εστίασε στα ερωτήματα που η επιστήμη προσπαθεί να απαντήσει και τον τρόπο που θα μπορούσαμε να τα παρουσιάσουμε στους μαθητές μας ώστε να διερωτηθούν και οι ίδιοι ως εν δυνάμει επιστήμονες (Παρακολουθήστε την εδώ:)

Μια άλλη παρουσίαση, πιο “θεατρική”, ήταν του J. Beacham με τίτλο “On Pseudoscience”. Με αυτήν έγινε προσπάθεια, από τη μια να διερευνηθεί ο τρόπος που η επιστήμη εργάζεται προκειμένου να εξάγει όσο το δυνατόν ασφαλή συμπεράσματα και από την άλλη ο αυθαίρετος τρόπος που η ψευδοεπιστήμη γενικεύει  τους έωλους ισχυρισμούς της, οι οποίοι όμως αποκτούν πολύ συχνά φανατικούς οπαδούς (Δείτε την εισαγωγή εδώ:)

Τα εργαστήρια της Τίνας Νάντσου “Creative Cosmology” & ” Particle Accelerators & Detectors”, της Perimeter Institute (Laura Pankratz & Olga Michalopoulos) με έμφαση στις συνέπειες της καταστροφής του περιβάλλοντος, της Cristina Lazzeroni “Particle Physics for Primary Schools” και της Ε. Τσουρλιδάκη “Starry Messenger”, για τον τρόπο που ο Γαλιλαίος απόδειξε ότι η γη δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος μας έδωσαν ιδέες για διδακτική εφαρμογή στην τάξη. Τέλος ο Σ. Χερουβής παρουσίασε το έργο Open Schools for Open Societies (OSOS), μέσω του οποίου θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τους συναδέλφους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

 

Το highlight όμως του προγράμματος ήταν οι επισκέψεις στα πειράματα του CERN:

στο Antimatter Factory, το μόνο μέρος στον κόσμο όπου παράγεται αντι-ύλη

 

και στον ανιχνευτή του πειράματος CMS. Ιδιαίτερη τύχη υπήρξε για την ομάδα μας το γεγονός ότι έχουν σταματήσει τα πειράματα, οι επιταχύνσεις και συγκρούσεις πρωτονίων, για να συντηρηθούν οι επιταχυντές και ανιχνευτές σωματιδίων, με αποτέλεσμα να μπορούμε να κατεβούμε στο χώρο που βρίσκεται ο ανιχνευτής CMS, σε βάθος 100μ, και να τον δούμε από κοντά!!! Ξεναγός μας η κ. Μάχη Τσίρου!

Από τα καλύτερα αποτελέσματα του προγράμματος η δικτύωση με τους συναδέλφους και η δημιουργία ομάδας (μεγάλης και μικρών) με πολλές υποσχέσεις για εποικοδομητικές συνεργασίες!!!

 

 

 

 

 

Κάπως έτσι, και βέβαια με τις συζητήσεις στην καφετέρια του CERN, τις βόλτες στη Γενεύη και το κολύμπι στη λίμνη, στα Bains de Paquis, η επιμόρφωση “Playing with Protons” ολοκληρώθηκε.

Οι περισσότεροι τη θεωρούμε “εμπειρία ζωής”!!!

Τίνα, Άγγελε, Στέφανε σας ευχαριστούμε!!!

(Φωτογραφίες του προγράμματος θα δημοσιευτούν και εδώ: https://indico.cern.ch/event/807962/page/16706-photos)

 

Comments are closed.